EDMA | Què és Horizon 2020?
15562
page,page-id-15562,page-child,parent-pageid-15530,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Què és Horizon 2020?

La Unió Europea concentra gran part de les seves activitats d’investigació i innovació en el Programa Marco que en actualment es denomina Horizon 2020 (H2020). Durant el període 2014-2020 contribueix a abordar els principals reptes socials, promoure el lideratge industrial a Europa i reforçar l’excel·lència de la seva base científica. El pressupost disponible ascendeix a 76.880 M€.

Horizon 2020 integra transversalment totes les fases des de la generació de coneixement fins les activitats més pròximes al mercat: investigació fonamental, desenvolupament de tecnologies, projectes de demostració, línies pilot de fabricació, innovació social, transferència de coneixement, proves de concepte, normalització, recolzament en les compres públiques pre-comercials, capital risc i sistemes de garantia.

Els objectius estratègics del programa Horizon 2020 són els següents:

A - Crear una ciència d’excel·lència que permeti reforçar la posició de la UE al panorama científic mundial

S’incrementa considerablement la dotació del Consell Europeu d’Investigació (ERC) que subvenciona a investigadors europeus del més alt nivell sense que sigui necessari el treball en consorci internacional i s’amplia el camp de les tecnologies futures cobrint tots els sectors (FET).

Es mantenen les activitats de Marie Curie per recolzar la formació, la mobilitat i la qualificació d’investigadors i les infraestructures d’investigació.

B - Desenvolupar tecnologies i les seves aplicacions per millorar la competitivitat europea

Compta amb importants inversions en tecnologies clau per a la indústria, com tecnologies de la informació i comunicació (TIC), les nanotecnologies, fabricació avançada, la biotecnologia i l’espai.

Es necessari destacar les activitats per a PIMEs que puguin participar en els projectes col·laboratius dels Reptes socials i de Tecnologies i pel qual s’estableix com objectiu de finançament, almenys, el 20% del pressupost. Aquestes empreses tenen a la seva disposició l’”instrument PIME” que permet finançar des de l’avaluació del concepte i la seva viabilitat per al desenvolupament, demostració i replicació al mercat i fins al, inclús, recolzament per a la comercialització amb serveis d’ajuda per rendibilitzar l’explotació dels resultats.

Aquest instrument per a PIMEs és bottom-up, sense consorci mínim i està dirigit a donar recolzament a aquelles PIMES, tradicionals o innovadores, que tinguin l’ambició de créixer i internacionalitzar-se a través d’un projecte d’innovació de dimensió Europea.

C - Investigar en les grans qüestions que afecten als ciutadans europeus

L’èmfasi es centra en sis àrees essencials per a una vida millor: salut, alimentació i agricultura, incloent les ciències del mar, energia, transport, clima i matèries primeres, societats inclusives i seguretat.

Els resultats es dirigeixes a resoldre problemes específics dels ciutadans. Per exemple l’envelliment de la societat, la protecció informàtica o la transició cap a una economia eficient i baixa en emissions de carboni.

Les principals característiques a destacar del programa Horizon 2020 són:

– La durada dels projectes és d’uns 2 anys i el pressupost entre 0,5M€ i 2’5M€ tret d’excepcions.

– L’objectiu és que els beneficiaris puguin començar els seus treballs en un termini mig de 8 mesos a partir del tancament de les convocatòries.